FINNS ÅRETS BÄSTA RESTERKOCKAR PÅ ER SKOLA? TÄVLINGEN AVSLUTAD!

Visste du att en familj på fyra personer slänger drygt 1 kilo mat per dag? Det är inte alls bra, varken för miljön eller plånboken. I höst har skolor fått chansen att göra en insats för miljön och rädda resterna i kylen – och samtidigt tävla om 10 000 kr  till klasskassan och presentkort från Matsmart.se.

Vinnare 2023

Resterkockens jury bestående av Sandra Mastio, Malin Broman och Erik Andersson har utsett årets vinnare.

Vinnare i kategorin klass F - åk 6:

Olivia från Sövestad skola åk 3 - Olivias korvgryta med pasta

Juryns motivering: Rester av tacos och falukorv får en helt ny kostym som tilltalar de flesta. Att lägga ihop rester från två olika måltider är mer frestande än att äta samma rätt som dagen innan och är helt rätt sorts upcycling av enkla vardags råvaror. Lite nytänk och fint serverat blir det en helt egen rätt och en rätt som fler barn i den ålder kan göra hemma för att minska svinnet och för att få en vällagad måltid istället för mackor när det ska gå snabbt.

Vinnare i kategorin klass åk 7- åk 9:

Sophiaskolan åk 9 - Pizza Rosso Bianco

Juryns motivering: Detta bidrag stod ut bland alla andra bidrag, här snackar vi helt enkelt next level på ta tillvara, smaker och utseende. Filmjölk blir färskost, vasslen tas tillvara, blast, juice, skal, allt får sin egen plats på denna otroligt vackra räddade pizza. Rostade pumpafrön och vackert rödbetssalt som pricken över i:et. Vackert, smart och räddat!

Vinnare av presentkort från Matsmart F-6

Axel Smygeskolan åk 5
Lukas Alfredshällskolan åk 3B
Malins klass Mölleskolan åk 5
Anna Nåntunaskolan åk 3
Clara & Jesper Sexdrega skola åk 6
Tyra, Jakob, Signe & Hugo Hillareds skola åk 6
Layla Fridhemskolan åk 4B
Liv Björnås F-klass
Helge, Axel, Vincent & Leon Åkeredsskolan åk 6C
Amaya & Drilona Fågelskolan åk 6B

 

Vinnare av presentkort från Matsmart åk 7-9

Elliot, Philip & Mille Nyvångskolan åk 8B
Elin, Embla & Lise Svaneskolan åk 7A
Elin, Holly & Rahma Spängerskolan åk 8
Adam, Bobo & Indra Lexby skola åk 8A
Axel & Alma Glumslövs skola åk 7B
Elira, Ellen & Hugo Glumslövs skola åk 7A
Layan Innovitaskolan åk 7
Agneta Sofielundsskolan åk 9B
Edith, Sienna, Elina & Astrid Mellersta Förstadsskolan åk 9D
Lucas, Adam & Max Bladins grundskola åk 8
Bella, Iris, Ofelia & Margit Vasastans Montessoriskola åk 9
Li & Vilma Kullaviks Montessoriskola åk 9

 

Hjärtröster

Ilham, Hilda, Greta, Lamis & Libin Sofielundsskolan åk 9C

 

Tack för alla fina och kreativa bidrag!
Vinnarna kontaktas inom kort.

Vår fantastiska jury

Sandra Mastio

Sandra Mastio Kock/kokboks­författare

Sandra vann Sveriges mästerkock 2015, driver restuarangen Mastio pizzeria i Malmö och var tidigare programledare för ett matprogram i SVT. Och hon brinner för att minska matsvinnet!

Malin Broman

Malin Broman Matkreatör

Malin är kock och matstylist med utmärkelser som Årets Gastronomiska Medieprofil i Skåneland och Årets Matambassadör i Höganäs. Hon sitter också i juryn för Skånska Gastronomipriset.

Erik Andersson

Erik Andersson Kock

Erik driver den hållbara restaurangen SPILL i Malmö. 2019 vann Erik Skånska Gastronomiprisets hållbarhetspris och Malmö stads Näringslivspris inom miljö och hållbar utveckling.
Foto: Marie Kjellander

I juryn sitter även representanter från deltagande bolag och kommuner.

TÄVLINGSBIDRAG

Årets tävling är avslutad. Spana in årets bidrag.  

VAD ÄR EGENTLIGEN BÄST FÖRE-DATUM OCH MATSVINN?

Bäst före-märkningen är egentligen en garanti från producenten att varan vid detta datum håller exakt samma kvalitet som vid tillverkningstillfället. Till exempel att en läskedryck innehåller lika mycket kolsyra som när den tillverkades, att pastan har samma spänst och att ketchupen är lika krämig. Datumet säger alltså inte att varan blir otjänlig vid detta datum, till skillnad mot sista förbrukningsdag som används på till exempel kött, fisk och fågel. Varor som passerat sista förbrukningsdag ska inte tillagas då man kan bli sjuk av dem.

Bäst före-märkningen sätts dessutom med stora marginaler, vilket innebär att mat ofta slängs i onödan på grund av okunskap. Låt det sunda förnuftet råda och titta, lukta och smaka på maten. Ser den bra ut, luktar den okej och smakar den som den ska? Då är den också det! Läs mer på matsmart.se/info/matsvinnsskolan.

Pengar En barnfamilj kan spara minst 3 000-6 000 kronor per år på att minska sitt matsvinn.
Tallrik De livsmedel som hushållen slänger mest av är frukt och grönsaker följt av kött, fisk, skaldjur och ägg samt bröd och bakverk.
900000 ton Varje år slänger svenska hushåll drygt 900 000 ton matavfall.
Soptunna Nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas.
Källa: sv.wikipedia.org/wiki/Matavfall_i_Sverige 2021-05-14

RESTERKOCKARNAS BÄSTA TIPS

OM MATSMART.SE

Matsmart är en sajt som köper upp partier med kort bäst-före-datum, säsongsvaror och varor som ska ändra förpackning och säljer dessa med 20%-90% rabatt. Smart tycker vi!

Vi står bakom Resterkocken

Burlov Kavlinge Lomma Lund Malmo Ograb60x163 Skurup Sjobo Simrishamn Staffanstorp Svedala Sysav Trelleborg Tomelilla Vasyd Vellinge Ystad Rgb Fg Centr 2013 Lsr Vivab Logotyp Renha Llningkristianstad90 O Krab90 Logo Uppsala Vatten Partillekommun Logo RGB W230px 2