Ture Arvidson, Runstyckets skola

Ture Arvidson

Vi fixade en köttfärs soppa på resterna av köttfärssåsen och grönsaker vi hade i kylskåpet.
Vi hällde köttfärssåsen i en gryta. Hällde över en liter vatten. Finhackade några morötter, palsternacka och potatis. Palsternackan hade börjat ruttna i ändarna, men om man skär bort det smakar det andra fortfarande jättegott. Grönsakerna kokade i soppan i ca 15 minuter. Om man har pasta över kan man klippa den i små bitar om det inte är makaroner. Då gör man det i slutet av koktiden. Vi hade ingen pasta över så vi la i stjärnpasta och risoni i grytan från början. Vi kryddade soppan med salt, svartpeppar, chiliflakes, ketchup, soja och grönsaksbuljong. Soppan toppades med yoghurt som vi hade i kylen och lite persilja från sommarens skörd. Soppan är mustig och värmande och smakar fint med ett gott bröd och ett glas mjölk.

TÄVLINGSBIDRAG

Här kan du se och inspireras av bidragen som tävlar. Är du också en resterkock? Var med i tävlingen! Du får delta med flera bidrag samtidigt. Och glöm inte: alla idéer är bra idéer.

Visa fler bidrag

VAD ÄR EGENTLIGEN
BÄST FÖRE-DATUM?

Bäst före-märkningen är egentligen en garanti från producenten att varan vid detta datum håller exakt samma kvalitet som vid tillverkningstillfället. Till exempel att en läskedryck innehåller lika mycket kolsyra som när den tillverkades, att pastan har samma spänst och att ketchupen är lika krämig. Datumet säger alltså inte att varan blir otjänlig detta datum, till skillnad mot ”Sista förbrukningsdag” som används på till exempel kött, fisk och fågel.

Bäst före-märkningen sätts dessutom med enorma marginaler, vilket innebär att mat ofta slängs i onödan på grund av okunskap. Låt det sunda förnuftet råda och titta, lukta och smaka på maten. Ser den bra ut, luktar den okej och smakar den som den ska? Då är den också det! Läs mer här: matsmart.se/matsvinnsskolan

OM MATSMART.SE

Matsmart är en sajt som säljer mat med kort bäst-före-datum, säsongsvaror som inte sålt slut och varor som ska byta förpackning. God mat som annars slängts bort. Smart tycker vi!

Resterkocken är ett initiativ framtaget av