Arfaeen , Kryddgårdsskolan

Arfaeen

Småfranska med fyllning
Mina ingredienser:
2 dl ljummet vatten
2 msk olja
2 krm salt
1/2 (gammal paket jäst) = 25 gram
4-5 dl mjöl
En skål med en köttfärsgryta (två dagar gammalt gryta)
Liten skål med riven ost (Gammal ost som håller på att tappa datumet, eller ost rester)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader.

2. Häll ljummet vatten, olja, salt och jäst i en skål och rör om.

3. Tillsätt 4 dl mjöl. Arbeta degen tills den är smidig och släpper skålen. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Arbeta gärna med händerna

4. Låt degen jäsa under duk i ungefär 30 min

5. Lägg en bakplåtspapper på en plåt. Knåda degen samtidigt på lätt mjölat bakbord.

6. Rulla ut degen i en längd. Dela längden i små delar. Sedan ska du baka ut degdelarna till runda små plattdegar. Fyll i de runda plattdegarna sedan, med köttfärsgrytan/eller en annan gryta som kan användas istället för att slängas , och den rivna osten och rulla ihop de degdelarna till små bullar.

7. Lägg sedan alla små bullarna med fyllningen på plåten och pensla med ägg.

8. Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 min, tills de har fått fin färg och låt svalna på galler.

OBS: Använd endast ingredienserna som håller på att tappa datumet eller är gamla matrester såsom köttfärsgrytan, osten eller flera veckor gamla jästen osv. Alla mina ingredienser höll på att tappa datumet (vissa hade gjort det) och vissa var rester som var flera dagar gamla.

TÄVLINGSBIDRAG

Här kan du se och inspireras av bidragen som tävlar. Är du också en resterkock? Var med i tävlingen! Du får delta med flera bidrag samtidigt. Och glöm inte: alla idéer är bra idéer.

Visa fler bidrag

VAD ÄR EGENTLIGEN
BÄST FÖRE-DATUM?

Bäst före-märkningen är egentligen en garanti från producenten att varan vid detta datum håller exakt samma kvalitet som vid tillverkningstillfället. Till exempel att en läskedryck innehåller lika mycket kolsyra som när den tillverkades, att pastan har samma spänst och att ketchupen är lika krämig. Datumet säger alltså inte att varan blir otjänlig detta datum, till skillnad mot ”Sista förbrukningsdag” som används på till exempel kött, fisk och fågel.

Bäst före-märkningen sätts dessutom med enorma marginaler, vilket innebär att mat ofta slängs i onödan på grund av okunskap. Låt det sunda förnuftet råda och titta, lukta och smaka på maten. Ser den bra ut, luktar den okej och smakar den som den ska? Då är den också det! Läs mer här: matsmart.se/matsvinnsskolan

OM MATSMART.SE

Matsmart är en sajt som säljer mat med kort bäst-före-datum, säsongsvaror som inte sålt slut och varor som ska byta förpackning. God mat som annars slängts bort. Smart tycker vi!

Resterkocken är ett initiativ framtaget av