Visste du att en familj på fyra personer slänger drygt 1 kilo mat per dag? Det är inte alls bra, varken för miljön eller plånboken. I höst har skolor fått chansen att göra en insats för miljön och rädda resterna i kylen – och samtidigt tävla om 10 000 kr till klasskassan och presentkort från Matsmart.se.
Resterkockens jury bestående av Sandra Mastio, Malin Broman och Erik Andersson har utsett årets vinnare.
Olivia från Sövestad skola åk 3 - Olivias korvgryta med pasta
Juryns motivering: Rester av tacos och falukorv får en helt ny kostym som tilltalar de flesta. Att lägga ihop rester från två olika måltider är mer frestande än att äta samma rätt som dagen innan och är helt rätt sorts upcycling av enkla vardags råvaror. Lite nytänk och fint serverat blir det en helt egen rätt och en rätt som fler barn i den ålder kan göra hemma för att minska svinnet och för att få en vällagad måltid istället för mackor när det ska gå snabbt.
Sophiaskolan åk 9 - Pizza Rosso Bianco
Juryns motivering: Detta bidrag stod ut bland alla andra bidrag, här snackar vi helt enkelt next level på ta tillvara, smaker och utseende. Filmjölk blir färskost, vasslen tas tillvara, blast, juice, skal, allt får sin egen plats på denna otroligt vackra räddade pizza. Rostade pumpafrön och vackert rödbetssalt som pricken över i:et. Vackert, smart och räddat!
Axel | Smygeskolan åk 5 |
Lukas | Alfredshällskolan åk 3B |
Malins klass | Mölleskolan åk 5 |
Anna | Nåntunaskolan åk 3 |
Clara & Jesper | Sexdrega skola åk 6 |
Tyra, Jakob, Signe & Hugo | Hillareds skola åk 6 |
Layla | Fridhemskolan åk 4B |
Liv | Björnås F-klass |
Helge, Axel, Vincent & Leon | Åkeredsskolan åk 6C |
Amaya & Drilona | Fågelskolan åk 6B |
Elliot, Philip & Mille | Nyvångskolan åk 8B |
Elin, Embla & Lise | Svaneskolan åk 7A |
Elin, Holly & Rahma | Spängerskolan åk 8 |
Adam, Bobo & Indra | Lexby skola åk 8A |
Axel & Alma | Glumslövs skola åk 7B |
Elira, Ellen & Hugo | Glumslövs skola åk 7A |
Layan | Innovitaskolan åk 7 |
Agneta | Sofielundsskolan åk 9B |
Edith, Sienna, Elina & Astrid | Mellersta Förstadsskolan åk 9D |
Lucas, Adam & Max | Bladins grundskola åk 8 |
Bella, Iris, Ofelia & Margit | Vasastans Montessoriskola åk 9 |
Li & Vilma | Kullaviks Montessoriskola åk 9 |
Ilham, Hilda, Greta, Lamis & Libin | Sofielundsskolan åk 9C |
Tack för alla fina och kreativa bidrag!
Vinnarna kontaktas inom kort.
Sandra vann Sveriges mästerkock 2015, driver restuarangen Mastio pizzeria i Malmö och var tidigare programledare för ett matprogram i SVT. Och hon brinner för att minska matsvinnet!
Malin är kock och matstylist med utmärkelser som Årets Gastronomiska Medieprofil i Skåneland och Årets Matambassadör i Höganäs. Hon sitter också i juryn för Skånska Gastronomipriset.
Erik driver den hållbara restaurangen SPILL i Malmö. 2019 vann Erik Skånska Gastronomiprisets hållbarhetspris och Malmö stads Näringslivspris inom miljö och hållbar utveckling.
Foto: Marie Kjellander
I juryn sitter även representanter från deltagande bolag och kommuner.
Årets tävling är avslutad. Spana in årets bidrag.
Bäst före-märkningen är egentligen en garanti från producenten att varan vid detta datum håller exakt samma kvalitet som vid tillverkningstillfället. Till exempel att en läskedryck innehåller lika mycket kolsyra som när den tillverkades, att pastan har samma spänst och att ketchupen är lika krämig. Datumet säger alltså inte att varan blir otjänlig vid detta datum, till skillnad mot sista förbrukningsdag som används på till exempel kött, fisk och fågel. Varor som passerat sista förbrukningsdag ska inte tillagas då man kan bli sjuk av dem.
Bäst före-märkningen sätts dessutom med stora marginaler, vilket innebär att mat ofta slängs i onödan på grund av okunskap. Låt det sunda förnuftet råda och titta, lukta och smaka på maten. Ser den bra ut, luktar den okej och smakar den som den ska? Då är den också det! Läs mer på matsmart.se/info/matsvinnsskolan.
Matsmart är en sajt som köper upp partier med kort bäst-före-datum, säsongsvaror och varor som ska ändra förpackning och säljer dessa med 20%-90% rabatt. Smart tycker vi!