Milla , Rutsborgskolan

Min familj slänger mycket mat! Det mesta är grönsaker som börjar bli gamla eller mat som vi inte har ätit upp! Av detta har vi kunnat göra mycket gott av! Här är ett exempel!

Fräs lite lök (kanske från gårdagens middag) i en kastrull tillsammans med lite olja!
Ta rotfrukter och andra grönsaker som ligger i kylskåpet som kanske håller på att bli lite dåliga! Skär i bitar och lägg i en kastrull med vatten och koka med en grönsaksbuljongtärning för lite extra smak!
Ta i lite krossade tomater som kanske håller på att gå ut ur datum och häll i kastrullen! Eller om man inte har det ta tomater som kanske börjar bli mjuka och skålla ! Ta sedan en stavmix och blanda, då har du en helt egen hemmagjorda passade tomater! Ha i soppan!
Ta gärna i lite korv, kött eller bönor som har blivit över sedan andra måltider och ha i för en ännu godare soppa!

Har man en enstaka brödbit i skafferiet kan man skära i små bitar och stoppa in i ugnen tills de blir små krutonger! Jätte enkelt men jätte gott!

Denna maträtt är både nyttig och god! Den följer tallriksmodellen och innehåller proteiner (om man har i kött eller bönor) mineraler, vitaminer, kolhydrater, fett och vatten! Alla näringsämnen!!

Lycka till!

TÄVLINGSBIDRAG

Här kan du se och inspireras av bidragen som tävlar. Är du också en resterkock? Var med i tävlingen! Du får delta med flera bidrag samtidigt. Och glöm inte: alla idéer är bra idéer.

Visa fler bidrag

VAD ÄR EGENTLIGEN
BÄST FÖRE-DATUM?

Bäst före-märkningen är egentligen en garanti från producenten att varan vid detta datum håller exakt samma kvalitet som vid tillverkningstillfället. Till exempel att en läskedryck innehåller lika mycket kolsyra som när den tillverkades, att pastan har samma spänst och att ketchupen är lika krämig. Datumet säger alltså inte att varan blir otjänlig detta datum, till skillnad mot ”Sista förbrukningsdag” som används på till exempel kött, fisk och fågel.

Bäst före-märkningen sätts dessutom med enorma marginaler, vilket innebär att mat ofta slängs i onödan på grund av okunskap. Låt det sunda förnuftet råda och titta, lukta och smaka på maten. Ser den bra ut, luktar den okej och smakar den som den ska? Då är den också det! Läs mer här: matsmart.se/matsvinnsskolan

OM MATSMART.SE

Matsmart är en sajt som säljer mat med kort bäst-före-datum, säsongsvaror som inte sålt slut och varor som ska byta förpackning. God mat som annars slängts bort. Smart tycker vi!

Resterkocken är ett initiativ framtaget av