Ebba, Tinde, Mehmet, Killebäckskolan

Ebba, Tinde, Mehmet

Vi har gjort ett gott, nyttigt, mättande och miljösmart mellanmål som du lätt kan svepa ihop efter skolan eller jobbet. Det vi har lagat är en kanelblandning med stekta mjuka äpplen och bananer som vi sedan har lagt i ett tortillabröd. Vi gjorde även en nyttig sockerfri sorbet på banan och jordgubbar. Nu mera slänger vi människor mer mat än någonsin därför har vi tänkt lite extra på vad som används till detta mellanmål. Äpplen är något man nästan alltid har hemma men oftast slänger om de blir övermogna, då är sett ett perfekt sätt att använda upp dina äpplen. Blir dina bananer/jordgubbar hemma ofta dåliga snabbt kan du frysa in de och mixa ihop till en fin sorbet. Brödet går även att variera beroende på vad du har för sorts bröd hemma. Detta mellanmål är också billigt och man har nästan alltid tillgång till ingredienserna.

TÄVLINGSBIDRAG

Här kan du se och inspireras av bidragen som tävlar. Är du också en resterkock? Var med i tävlingen! Du får delta med flera bidrag samtidigt. Och glöm inte: alla idéer är bra idéer.

Visa fler bidrag

VAD ÄR EGENTLIGEN
BÄST FÖRE-DATUM?

Bäst före-märkningen är egentligen en garanti från producenten att varan vid detta datum håller exakt samma kvalitet som vid tillverkningstillfället. Till exempel att en läskedryck innehåller lika mycket kolsyra som när den tillverkades, att pastan har samma spänst och att ketchupen är lika krämig. Datumet säger alltså inte att varan blir otjänlig detta datum, till skillnad mot ”Sista förbrukningsdag” som används på till exempel kött, fisk och fågel.

Bäst före-märkningen sätts dessutom med enorma marginaler, vilket innebär att mat ofta slängs i onödan på grund av okunskap. Låt det sunda förnuftet råda och titta, lukta och smaka på maten. Ser den bra ut, luktar den okej och smakar den som den ska? Då är den också det! Läs mer här: matsmart.se/matsvinnsskolan

OM MATSMART.SE

Matsmart är en sajt som säljer mat med kort bäst-före-datum, säsongsvaror som inte sålt slut och varor som ska byta förpackning. God mat som annars slängts bort. Smart tycker vi!

Resterkocken är ett initiativ framtaget av