Jamie, Erik, Chanel, Sandra, Killebäckskolan

Jamie, Erik, Chanel, Sandra

Vi har gjort mac and cheese, French toast och spenat och jordgubbssmoothie. Det påverkar matsvinnet genom att vi minskar växthus utsläppet. Man kan göra matlådor av de som blev kvar och frysa in det. Man behöver inte heller slänga mat som inte användas i kylen på ett tag. Om du t ex har en ost som de står har gått ut för två dagar sen då kan man lukta, smaka och testa ifall den fortfarande fungerar för de måste inte va så att ifall den går ut så kan man inte använda den mer. Detta gör så att vi slänger mindre mat och istället sparar på den ända tills man känner att man inte kan äta den mer.

TÄVLINGSBIDRAG

Här kan du se och inspireras av bidragen som tävlar. Är du också en resterkock? Var med i tävlingen! Du får delta med flera bidrag samtidigt. Och glöm inte: alla idéer är bra idéer.

Visa fler bidrag

VAD ÄR EGENTLIGEN
BÄST FÖRE-DATUM?

Bäst före-märkningen är egentligen en garanti från producenten att varan vid detta datum håller exakt samma kvalitet som vid tillverkningstillfället. Till exempel att en läskedryck innehåller lika mycket kolsyra som när den tillverkades, att pastan har samma spänst och att ketchupen är lika krämig. Datumet säger alltså inte att varan blir otjänlig detta datum, till skillnad mot ”Sista förbrukningsdag” som används på till exempel kött, fisk och fågel.

Bäst före-märkningen sätts dessutom med enorma marginaler, vilket innebär att mat ofta slängs i onödan på grund av okunskap. Låt det sunda förnuftet råda och titta, lukta och smaka på maten. Ser den bra ut, luktar den okej och smakar den som den ska? Då är den också det! Läs mer här: matsmart.se/matsvinnsskolan

OM MATSMART.SE

Matsmart är en sajt som säljer mat med kort bäst-före-datum, säsongsvaror som inte sålt slut och varor som ska byta förpackning. God mat som annars slängts bort. Smart tycker vi!

Resterkocken är ett initiativ framtaget av