Alexandra, Barsebäcks Montessori

Alexandra

Jag har gjort grönsaksbiffar serverade med potatismos. De flesta av mina ingredienser hade andra personer inte använt, alla hade börjat gro och en del var dåliga på andra sätt. Även dessa råvaror kan tas tillvara på och användas, bara man skär bort det dåliga. Jag använde även några rester från tacos som jag åt här om dagen. Jag valde att göra ett recept som alla kan göra, även om man är vegan - byt bara ut smöret i stekpannan mot olja och mjölken i potatismoset till sojamjölk eller liknande.


Grönsaksbiffar ingredienser:

* 100g ärtor
* 1 gullök
* 1 vitlöksklyfta
* 2 morötter
* Vetemjöl
* 150g majs
* 1/2 bakpotatis
* Salt & peppar
* Smör/olja till stekpannan


Gör såhär:

1. Tina ärtorna ifall de var frysta.
2. Skala bakpotatisen och skär eventuellt bort dåliga delar. och del den på mitten. Låt den koka i 20 minuter.
3. Under tiden ska du finhacka gullöken, vitlöken och morötterna.
4. Lägg en klick smör i stekpannan och stek grönsakerna.
5. Dela potatisen i mindre bitar.
6. Lägg grönsakerna och potatisen i en bunke och mixa dem med en stavmixer.
7. Häll i vetemjölet tills det blir en bra konsistens.
8. Forma biffarna och stek tills de blir gyllenbruna. Krydda gärna med salt och peppar för godare resultat.


Potatismos ingredienser:

* Potatis
* Mjölk/sojamjölk eller liknande
* 2 klyftor vitlök
* Smör/margarin
* Salt & peppar


Gör såhär:

1. Skala och skölj potatisarna. Koka dem sedan i 20 minuter.
2. Använd en potatispress för att mosa potatisen.
3. Ifall kastrullen var full av potatis ka du ta ungefär 50g smör, annars kan du ta lite mer eller mindre beroende på vad du tycker är gott.
4. Pressa sedan vitlöken och häll i bunken.
5. Blanda med en elvisp och häll i lite mjölk i taget tills det blir en fluffig och bra konsistens.
6. Krydda till sist med salt och peppar.

TÄVLINGSBIDRAG

Här kan du se och inspireras av bidragen som tävlar. Är du också en resterkock? Var med i tävlingen! Du får delta med flera bidrag samtidigt. Och glöm inte: alla idéer är bra idéer.

Visa fler bidrag

VAD ÄR EGENTLIGEN
BÄST FÖRE-DATUM?

Bäst före-märkningen är egentligen en garanti från producenten att varan vid detta datum håller exakt samma kvalitet som vid tillverkningstillfället. Till exempel att en läskedryck innehåller lika mycket kolsyra som när den tillverkades, att pastan har samma spänst och att ketchupen är lika krämig. Datumet säger alltså inte att varan blir otjänlig detta datum, till skillnad mot ”Sista förbrukningsdag” som används på till exempel kött, fisk och fågel.

Bäst före-märkningen sätts dessutom med enorma marginaler, vilket innebär att mat ofta slängs i onödan på grund av okunskap. Låt det sunda förnuftet råda och titta, lukta och smaka på maten. Ser den bra ut, luktar den okej och smakar den som den ska? Då är den också det! Läs mer här: matsmart.se/matsvinnsskolan

OM MATSMART.SE

Matsmart är en sajt som säljer mat med kort bäst-före-datum, säsongsvaror som inte sålt slut och varor som ska byta förpackning. God mat som annars slängts bort. Smart tycker vi!

Resterkocken är ett initiativ framtaget av