Sofia, Alva och Emma, Nyvångskolan

Sofia, Alva och Emma

Vegetarisk pyttipanna med stekt ägg, rostade kikärtor och coleslaw.

Ingredienser: 3 portioner

Till pyttipannan:
- 1-2 morötter
- 2 små rödbetor
- 2 medelstora potatisar
- 2 msk olja
- Timjan
- Salt och pepper
- 40g kikärtor

Till coleslawn:
- En bit vitkål
- 1 äpple
- 1 dl havre créme fraiche
- Apelsinsaft

Övrigt:
- 3 ägg
- en klick smör

Vi använde morötter och äpplen som precis höll på att gå ut, dom var lite mjuka men det gjorde ingenting. Kikärtorna var kvar sen tidigare matlagning. Resten var lite slantar som var kvar sen tidigare matlagning också. Att använda rester är bra för miljön då man inte behöver odla mer än vad som äts. Denna måltid är dessutom vegetarisk vilket även är bra för miljön. Dessutom sparar du på pengar genom att använda dina rester och denna måltden innehöll alla delar av tallriksmodellen (protein, kolhydrader, vitaminer) vilket är bra för hälsan. Måltiden blev väldigt god och nästan allt var återanvänt.

TÄVLINGSBIDRAG

Här kan du se och inspireras av bidragen som tävlar. Är du också en resterkock? Var med i tävlingen! Du får delta med flera bidrag samtidigt. Och glöm inte: alla idéer är bra idéer.

Visa fler bidrag

VAD ÄR EGENTLIGEN
BÄST FÖRE-DATUM?

Bäst före-märkningen är egentligen en garanti från producenten att varan vid detta datum håller exakt samma kvalitet som vid tillverkningstillfället. Till exempel att en läskedryck innehåller lika mycket kolsyra som när den tillverkades, att pastan har samma spänst och att ketchupen är lika krämig. Datumet säger alltså inte att varan blir otjänlig detta datum, till skillnad mot ”Sista förbrukningsdag” som används på till exempel kött, fisk och fågel.

Bäst före-märkningen sätts dessutom med enorma marginaler, vilket innebär att mat ofta slängs i onödan på grund av okunskap. Låt det sunda förnuftet råda och titta, lukta och smaka på maten. Ser den bra ut, luktar den okej och smakar den som den ska? Då är den också det! Läs mer här: matsmart.se/matsvinnsskolan

OM MATSMART.SE

Matsmart är en sajt som säljer mat med kort bäst-före-datum, säsongsvaror som inte sålt slut och varor som ska byta förpackning. God mat som annars slängts bort. Smart tycker vi!

Resterkocken är ett initiativ framtaget av