Det här ett äldre bidrag och går därför inte att rösta på!
89 röster

Skanör skola Årskurs 7

Årskurs 7 Skanör skola

Bananplättar, Råraka, Svamptoast och Spenatomellet

Hej :)
På Skanörs skola är vi med och tävlar i Resterkocken för andra året i rad. Vi tycker att det är roligt men samtidigt ytterst viktigt med kunskap om hur vi kan minska på matsvinnet. Vi har fått lära oss att produkterna i affären ”går på en catwalk”, där vi konsumenter väljer, vrakar och sållar bland frukten, grönsakerna och andra varor som finns i affären.

Vi har lärt oss att bäst-före-datum inte är när maten blir dålig, utan när maten är vid sin bästa kvalitet. Många gånger är utgången mat fortfarande okej, men vi slänger det. Detta påverkar ekonomin vilket är dåligt och allra viktigast är faktiskt miljöaspekten. Det man borde kolla på är den sista förbrukningsdagen, det är då maten inte är lika säker att äta. För att ta reda på om maten är bra att äta kan man ta hjälp av en enkel fråga: luktar/smakar/ser maten ut som vanligt? I de flesta fallen kan man då äta den.

Detta är ett entreprenöriellt samarbete med handlaren i byn; Han slipper kasta och vi tar till vara på maten. Vår hem - och konsumentkunskapslärare Anna, cyklar och hämtar varor som egentligen skulle gått raka vägen ner i containern och slängts!
Menyn bestäms allt utifrån vad som hämtas och det kräver att man tänker kreativt och vågar.
Vi återbruka, tillagar och visar att man kan göra något åt detta! I år har vi lyckats göra fyra rätter och allt detta på mat som skulle slängts.

Vi har lagat:

Råraka - Skala potatis och riv på ett rivjärn, krama ur vätskan i en handduk och blanda sedan med ägg, salt och peppar. Blanda samman, forma till större plättar och stek i matfett på båda sidor tills det är gyllenbrunt. Vi serverade lax, cremefraiche och gräslök till. Limeklyftor på sidan

Bananplättar - Skala och mosa bananen med en gaffel så det blir en slät smet tillsätt två ägg och vaniljsocker. Stek plättarna i matfett på medelvärme. Vi serverade med jordgubbar och hemlagad chokladsås.(Lite smör som man smälter, tillsätt kakao och ljus sirap i en kastrull och rör ihop).Supergott!

Svamptoast - Stek tre skivor gammalt bröd i matfett och lägg på en tallrik, hacka svampen och stek på hög värme.Tillsätt salt och peppar, vi serverade svampen på brödet med rödbetsgroddarna.

Spenatomelett - Riktigt gott och busenkelt. Blanda samman ägg, lite mjölk, salt och peppar. Värm upp stekpannan och häll i smeten. Vi serverade omeletten med bladspenat , gräslök och hade keso till.
Alla vi som är med i filmen har fått vårdnadshavaren samtycke skriftligt att delta i filmen, synas här och publiceras.
Hälsningar Åk 7 genom Ludvig, Stella, Olivia och Felicia

Räddade ingredienser:
Potatis, banan, gräslök, cremefraiche, jordgubbar, keso, ägg, laktosfrimjölk, spenat, kallrökt lax, svamp, bröd , rödbetsgroddar och lime. En hel låda clementiner som delades ut till åk 5.

ÄR DU SKOLANS BÄSTA RESTERKOCK?

Visste du att en familj på fyra personer slänger drygt 1 kilo mat per dag? Det är inte alls bra, varken för miljön eller plånboken. Nu har du chansen att göra en insats och rädda resterna hemma i kylen – och samtidigt tävla om 3 000 kr till klasskassan och presentkort från Matsmart.se.

Tävla här