Lise , Rutsborg

Lise

Jag ville göra något av det som vi i vårt hushåll slösar mest av. Jag kom fram till att det var gamla ägg, mjölk och färdigköpt bröd. Så jag tänkte ett tag på vilken maträtt som man skulle kunna göra och kanske använda som ett näringsrikt mellis innan träning.

Till sist kom jag fram till att Fattiga riddare skulle vara något kul att testa så jag tog fram det jag behövde och började.

Fattiga riddare är ett bra alternativ till att bara äta vitt bröd med ost på och innehåller mycket bra näringsämnen beroende på vilken variant man gör. Min variant med banan i innehåller vitaminer, mineraler, fett, protein, vatten och kolhydrater dvs alla näringsämnen.

Den är ganska snabb att göra och man kan använda flera dagar gammalt bröd så att man slipper att slänga det. Då är det bättre för miljön och jag tror att detta kommer att hjälpa min familj med att inte slänga lika mycket.


.

TÄVLINGSBIDRAG

Här kan du se och inspireras av bidragen som tävlar. Är du också en resterkock? Var med i tävlingen! Du får delta med flera bidrag samtidigt. Och glöm inte: alla idéer är bra idéer.

Visa fler bidrag

VAD ÄR EGENTLIGEN
BÄST FÖRE-DATUM?

Bäst före-märkningen är egentligen en garanti från producenten att varan vid detta datum håller exakt samma kvalitet som vid tillverkningstillfället. Till exempel att en läskedryck innehåller lika mycket kolsyra som när den tillverkades, att pastan har samma spänst och att ketchupen är lika krämig. Datumet säger alltså inte att varan blir otjänlig detta datum, till skillnad mot ”Sista förbrukningsdag” som används på till exempel kött, fisk och fågel.

Bäst före-märkningen sätts dessutom med enorma marginaler, vilket innebär att mat ofta slängs i onödan på grund av okunskap. Låt det sunda förnuftet råda och titta, lukta och smaka på maten. Ser den bra ut, luktar den okej och smakar den som den ska? Då är den också det! Läs mer här: matsmart.se/matsvinnsskolan

OM MATSMART.SE

Matsmart är en sajt som säljer mat med kort bäst-före-datum, säsongsvaror som inte sålt slut och varor som ska byta förpackning. God mat som annars slängts bort. Smart tycker vi!

Resterkocken är ett initiativ framtaget av