Pil som pekar till vänster Tillbaka

Vanliga frågor & svar om Resterkocken

Fråga: Vad är Resterkocken?

Svar: Resterkocken riktar sig till barn och unga i grundskolan och har som mål att minska matsvinnet samt öka kunskapen om livsmedlens hållbarhet och användningsområden. Grundskolor och fritids kan rädda mat som riskerar att slängas – och samtidigt tävla om 10 000 kr i kontanter eller presentkort värda 900 kr från Matsmart.se.

Två matkassor med grönsaker som sticker ut

Fråga: Vad är matsvinn?

Svar: Matsvinn är mat som slängs i onödan, som kunde ha ätits upp. Matavfall är den mat som inte kan undvikas att slängas tex ben, kärnor och kaffesump. Matavfallet ska alltid sorteras och läggas i avsedd påse. 

 

Fråga: Varför behöver man uppge en lärares kontaktuppgifter?

Svar: Priset delas inte ut till en enskild elev utan går till hela klassen. Den som står som mottagare måste vara över 18 år och därför behöver tävlingen en ansvarig lärares kontaktuppgifter.

Fråga: Vilka får vara med att tävla?

Svar: Resterkocken vänder sig till elever i F-klass och grundskolan. Men är ni yngre så går det också bra. 

 

Fråga: Får jag tävla själv eller måste det vara tillsammans med andra i skolan?

Svar: Du kan tävla själv hemma eller tillsammans med kompisar i skolan. Vilket som går lika bra. Priset går dock alltid till hela klassen.

 

Fråga: Kan jag tävla med syskon eller kompis på annan skola?

Svar: Ja det går bra. Men varje bidrag måste kopplas till en särskild lärare och klass. Så går ni på olika skolor eller olika klasser, bestäm vilken lärare och klass som ska vara mottagare av eventuellt pris. Meddela sedan den läraren att ni tävlat och om ni vinner, att priset ska delas med en annan specifik klass. Resterkocken kan inte ansvara för fördelningen, utan det måste ni som tävlar göra. 

Barn som sträcker sig efter frukter på bordet.
En chillipeppar i en livboj.

Fråga: Måste alla ingredienser vara räddade?

Svar: Nej, det behöver de inte. Men ju fler räddade ingredienser, desto bättre bidrag.

 

Fråga: Jag har ingen kamera, jag kan inte filma? Kan jag vara med ändå?

Svar: Ja det går precis lika bra. Flera bidrag skickas in som en teckningen eller som en beskrivelse.

 

Fråga: Hur laddar jag upp bidragen? 

Svar: Det är enkelt! Följ bara instruktionen på resterkocken.se Se bara till att vara noggrann när du skriver kontaktuppgifter så att det blir rätt. 

Fråga: Hur skriver jag ett bra bidrag? 

Svar: Ett bra bidrag har räddat många ingredienser och är väl beskrivet. Inte bara som ett recept utan beskriver hur ingredienserna har räddats och varför det är viktigt. 

 

Fråga: När utses vinnaren?

Svar: Vinnaren utses under december månad och tillkännages innan jullovet.

 

Fråga: Får vuxna hjälpa till?

Svar: Tävlingen riktar till barn och unga, så det är deras kreativitet som bedöms. Men en hjälpande hand på traven är alltid okej. 

En illustrerad bild med två kockar-emojis och olika frukt i mitten av bilden.

Fråga: Mina bidrag blev fel, hur laddar jag upp nya/tar bort?

Svar: När du skickade in ditt bidrag fick du en länk, använd denna för att ta bort ditt bidrag. Sen kan du ladda upp ett nytt igen.

Fråga: Mina bidrag laddas inte upp, vad gör jag?

Svar: Försök igen, då kommer det säkert fungera. 

Fråga: Kan jag tävla flera gånger?

Svar: Ja, du kan tävla hur många gånger du vill.

Fråga: Vem utser vinnaren?

Svar: Resterkocken har en mycket erfaren och kompetent jury som består av kockar och matkreatörer, som alla brinner för att minska matsvinnet. 

Frågor och svar till dig som lärare

Fråga: Jag har inga matrester att använda under en lektion för Resterkocken, hur gör jag?

Svar: Det är såklart roligast att erbjuda eleverna riktiga matrester för att komponera ihop en ny maträtt. Tävlande under åren har visat på flera kreativa sätt att få fram material till undervisningen. Här kommer några tips:

  • Låt eleverna besöka en närliggande mataffär och ta med sig sådant som de har rensat ut. Bra att kontakta butiken förväg så de vet vad det handlar om. Även detta kan eleverna genomföra som en del i sin uppgift.
  • Prata med kostenheten och deras kostpersonal. Se om eleverna kan få överblivna rester från tidigare luncher. Positivt med samarbete mellan pedagoger och kostpersonal.
  • Finns det rester i personalens lunchrum?
  • Frys in rester från tidigare lektioner, olika slattar. Alla elever måste inte ha samma ingredienser.
Malin lagar tacos med barnen.

Fråga: Hur lång tid tar det?

Svar: Resterkocken kan genomföras på olika sätt beroende på introduktion och förberedelser. Det går att genomföra Resterkocken under en lektion eller flera. Bli gärna inspirerad genom det lektionsmaterial som finns på här. 

Fråga: Varför ska jag som lärare göra detta?

Svar: Att tävla i Resterkocken gör skillnad. På ett roligt sätt lär du eleverna att vara rädd om maten och ta vara på det som fortfarande går att äta. Om eleverna fortsätter att försöka undvika slänga mat och kanske får andra att göra samma sak, gör det stor skillnad.

Fråga: Hur laddar jag upp bidragen?

Svar: Det är enkelt! Följ bara instruktionen på resterkocken.se Tycker du som lärare att det digitala är svårt, be gärna eleverna att göra det själva. De är duktiga! Se bara till att de är noggranna när de skriver kontaktuppgifter så att det blir rätt. 

Fråga: Kostar det något?

Svar: Nej, att tävla i Resterkocken är gratis.

Fråga: Måsta jag anmäla mig i förväg?

Svar: Nej, det behövs inte. Bara skicka in dina bidrag före den 1 december.