Elsa Bosrup, Alma Grunditz
2 röster

Fäladsgården 05c

Elsa Bosrup, Alma Grunditz

Feta- och champinjon-bollar med ugnsrostade rotfrukter

Vi gjorde ugnsrostade rotfrukter av morötter, rotselleri, lök och potatis som vi hade klyftat, oljat och saltat och pepprat. Vi mixade tinade champinjoner och feta med ströbröd som vi gjorde genom att steka en rostmacka. I mixen till bollarna hade vi också grönsaksbuljong, chilipulver, salt och peppar. Sedan rullade vi dem i ströbrödet som blev över och stekte dem, så att de fick yta men förblev saftiga. Tortilliabröden friterade vi i olja och torkade med papper så att de skulle bli extra krispiga. Den krämiga vitlökssåsen gjorde vi av turkisk yogurt, vitlök, salt och peppar. Sedan var det bara att lägga upp och garnera

Räddade ingredienser:
Vi slängde endast lökskalet. Vi använde stekresterna från bollarna för att garnera. Annars räddade vi rostebröd, yoghurt, svamp, överblivna rotfrukter, fetaost och torra tortilliabröd. När vi lagade vår rätt sparade vi också på vattnet och gjorde ett bra miljöval genom att laga vegetariskt.

ÄR DU SKOLANS BÄSTA RESTERKOCK?

Visste du att en familj på fyra personer slänger drygt 1 kilo mat per dag? Det är inte alls bra, varken för miljön eller plånboken. Nu har du chansen att göra en insats och rädda resterna hemma i kylen – och samtidigt tävla om 3 000 kr till klasskassan och presentkort från Matsmart.se.

Tävla här