Pil som pekar till vänster Tillbaka

Sandra Mastios bästa tips för att rädda maten

Vi bad jurymedlemmen Sandra Mastio dela med sig av sina bästa tips på vad du kan göra med rester och mat som blir över. Med enkla knep blir det överblivna potatismoset läckra kroketter som passar utmärkt till grillat kött eller som topping på en sallad. Och gammalt bröd förvandlar hon lätt till kanelkryddade krutonger som är underbara till yoghurt. 

Gammalt bröd är inte gammalt, det är en utgångspunkt!

Det finns inte många saker som är så tacksamma att ha över i köket som gammalt bröd. För det tar åt sig smaker som inget annat.

Krutonger i ugnsform

Krutonger på två sätt

  1. Stek rediga bitar av gammalt bröd i olivolja och krydda med fint riven parmesan, lite salt och persilja – godare än chips.
  2. Stek dina brödrester i mindre smulor i en blandning av det du hittar i kryddlådan och brynt smör, tänk kanel, ingefära, kardemumma. På med en nypa socker och strö dem sedan över en tallrik med grekisk yoghurt och färska bär! Funkar lika bra med grovt som ljust bröd.
Kroketter, fisk och sallad på porslinstallrik

Kroketter på överblivet potatismos

En dag gör du massor av potatismos och nästa dag kanske inte det lockar med det, men tänk på att du fyller en liten boll av kallt mos med en liten bit helt vanlig frukostost, rullar dem i lite ägg och ströbröd (som du kanske gjort av gammalt bröd) och sedan friterar du dem. Då får du världens godaste kroketter som passar lika bra till en bit grillat kött som krispig topping på en fräsch sallad.

Det behöver inte alltid vara rester som i sin ursprungsform räcker till hela sällskapet utan du kan göra något helt nytt av det! Krydda upp, stek, ugnsbaka, marinera.
Våga tänka om, tänka tillbehör!

Byta, byta, byta

Har ni massor av äpplen i trädgården? Men nu kan du liksom äpplekaka och äpplemos? Lyft blicken och prata med dem runt om dig. Kanske din granne har sallad men inget sött? Kanske din vän har björnbär, rödbetor eller kål och har förätit sig på det.

Alla jag själv någonsin frågat blir jätteglada av möjligheten att förnya sitt skafferiinnehåll utan att behöva gå till affären.

Gör om, gör rätt

Lite skämt, lite allvar men ibland går det inte som man tänkt sig. Man kanske kör över fisken man tänkt sjuda försiktigt, eller blomkålen blev helt överkokt? Men kanske fisken kan få bli en panerad fiskkaka med asiatiska smaker istället?

Mosa ner den med kryddor och kanske mosad potatis så märker man ju inte att fisken var lite torr. Och blomkålen, om du mixar den med en klick creme fraiche och lite muskot får du en magisk puré, och häller du ner lite havredryck så blir det en värmande soppa.
Så du behöver aldrig vara rädd för att misslyckas om du bara tänker om!

Lycka till alla Resterkockar önskar Sandra Mastio

Sandra Mastio

SENASTE TÄVLINGSBIDRAGEN