Pil som pekar till vänster Tillbaka

Så här får du barnen intresserade av matlagning!

Kräsna barn som inte vill hjälpa till i köket? Barn som klagar på maten fast du gjort ditt allra bästa? Det är inte alltid lätt att engagera barnen i matlagningen, och du är inte ensam. Malin Broman som driver Gastrokollo för matlagningsglada barn och är ambassadör för Resterkocken tycker det viktigaste är att undvika rätt och fel – och lita på att ditt barn kan. Här får du hennes bästa tips:

Malin gör taco mackor med två barn

TIPS!

Gör en gemensam kokbok, ta bilder, skriv ner recepten och spara dem. Även om det är svårt att få till tid alla dagar i veckan, så försök sikta på två till tre mål i veckan – även frukost eller mellanmål räknas. 

Barn har kul med rester i köket

1. Våga utmana och laga mat från grunden

Låt barnen prova på att laga mat från grunden – bjud dem på en utmaning. Gör fiskpinnar tillsammans genom att köpa hem en hel fisk som ni börjar med att filea, stoppa egen korv eller stycka en hel kyckling till kycklinggrytan. Även om barnen först tycker att det är lite läskigt, kommer de att vilja att prova själva. Barn gillar att få testa de avancerade sakerna.

2. Smaka av, smaka igen och prata om smakerna!

Lär dina barn smaka av, låt dem smaka på allt och känna efter. Resonera gärna tillsammans om hur det smakar. Behövs det mer salt, peppar, paprika, basilika, eller kanske en gnutta socker eller en skvätt citronsaft? Allt blir godare om ni har smakat av ordentligt innan det är dags att servera.

3. Använd alla köksredskap

Låt barnen använda riktiga knivar och riktiga redskap i köket. Visa hur redskapen ska användas och låt sedan barnen prova själv under noggrann uppsikt. Allt blir mycket roligare när det görs på riktigt; en vass kniv gör det mycket lättare att hacka en lök eller skära fina bitar av äpplet.

4. Säg ja till kreativitet – låt barnen lägga upp maten

Barn har inte samma estetik som vuxna, men involvera dem och låt de få lägga upp och dekorera på sitt sätt. Om de tycker de att det är vackert, så kommer de också tycka att maten är godare. När de vill ha hjälp, kan du förklara eller visa hur du hade lagt upp och serverat rätten.

5. Recept är vägvisare och inspiration

Lär barnen att recept fungerar som inspiration – de är en hjälp och ett stöd att använda när man känner sig osäker. Med den inställningen och kunskapen kommer det att bli lättare för dem att våga ta ut svängarna mer och börja laga utan recept i framtiden.

Laga mat tillsammans med målet att det ska vara en härlig stund tillsammans, istället för en stressig halvtimme när det snabbt ska fixas pasta carbonara till hungriga barn. Ha fokus på att väcka lusten och glädjen för mat och matlagning. Var tillåtande och undvik att diskutera för mycket vad som är rätt eller fel. Prata om råvarorna, hur de smakar och var de kommer de ifrån. Låt barnen testa alla sina sinnen under matlagningen. Lär dem när det viktigt att följa ett recept – som exempelvis vid bakning, men låt dem testa och prova mer på egen hand när det handlar om matlagning. Lycka till och ha kul ihop i köket!

Malin

Vem är Malin Broman?

Bor: I Höganäs med familj.

Profil: Matkreatör och skribent med fokus på lokala råvaror och matlagning från grunden. Jurymedlem i Skånska Gastronomipriset och Skånes bästa.

Bakgrund: Utbildad kock på restauranghögskolan i Grythyttan, hemskunskapslärare och tidigare chefredaktör för matmagasinet Mat & Vänner. Utsedd till Årets Matambassadör i Höganäs 2016.

Aktuell: Ambassadör för Resterkocken och driver Gastrokollo – där barn får lära sig att laga mat från grunden.

SENASTE TÄVLINGSBIDRAGEN