Pil som pekar till vänster Tillbaka

Lektionsupplägg för minskat matsvinn för årskurs 4–9

Vill du engagera dina elever i Resterkocken och lära barnen om matsvinn, hushållsekonomi och hållbar matlagning – då har vi lektionsupplägget för dig! Miljöpedagoger har satt samman material för två lektionstillfällen som kan resultera i riktigt bra bidrag till skoltävlingen Resterkocken!

Ladda ner lektionsmaterial (6,5Mb)

 

Lektion 1:

Materialet tar upp matsvinn och hur detta kan undvikas på olika sätt. Här finns även diskussionsfrågor kring varför matsvinn uppstår. Hur ska man förvara livsmedel bäst och vad är det för skillnad på ”bäst före” och ”sista förbrukningsdag”.

  • Kunskap om hållbarhet, bäst före-datum och sista förbrukningsdag.
  • Vilka livsmedel är känsliga, alternativt hållbara?
  • Hur kan man se om en ingrediens är gammal? Hur kan man tänka kring till exempel ”bäst-före datum”?

På den här länken laddar du ner nedanstånde material för lektion 1: Lektionsmaterial.zip (6,5Mb)

Filen innehåller: 

  1. Powerpoint-presentation som du kan använda för att introducera tävlingen Resterkocken.
  2. Quiz med facit och svarsmall 

 

Lektion 2:

  • Dela in klassen i grupper och välj ut vilka livsmedel ni ska arbeta med.
  • Skapa ett recept av matrester och livsmedel med kort eller utgånget bäst före-datum som ni luktat och smakat på.  
  • Ta bild, skapa en film eller skriv ner och rita av processen
  • Ladda upp resultatet på resterkocken.se

Vill du ha ett matigare undervisningsmaterial så kan du ladda ner det på https://www.sysav.se/utbildning/grundskola-gymnasiet/undervisning-for-ak-4-6/matsvinnsresan/lektionsmaterial-matsvinn/ 

Fem barn i ett kök sträcker sig efter olika matvaror på ett bord.