Lektionsupplägg för minskat matsvinn i år 4–9

Vill du engagera dina elever i Resterkocken och lära barnen om matsvinn, hushållsekonomi och hållbar matlagning – då har vi lektionsupplägget för dig! Sysav har satt samman material för två lektionstillfällen som kan resultera i riktigt bra bidrag till skoltävlingen Resterkocken!

Ladda ner lektionsmaterial (13Mb)

 

Lektion 1:

Materialet tar upp matsvinn och hur detta kan undvikas på olika sätt. Här finns även diskussionsfrågor kring varför matsvinn uppstår. Hur ska man förvara livsmedel bäst och vad är det för skillnad på ”bäst före” och ”sista förbrukningsdag”.

  • Kunskap om hållbarhet, bäst före-datum och sista förbrukningsdag.
  • Vilka livsmedel är känsliga, alternativt hållbara?
  • Hur kan man se om en ingrediens är gammal? Hur kan man tänka kring till exempel ”bäst-före datum”?

På den här länken laddar du ner nedanstånde material för lektion 1: Lektionsmaterial.zip (13Mb)

Filen innehåller: 

  1. Powerpoint-presentation som du kan använda för att introducera tävlingen Resterkocken.
  2. Quiz med facit och svarsmall 

 

Lektion 2:

  • Dela in klassen i grupper och välj ut vilka livsmedel ni ska arbeta med.
  • Skapa ett recept av matrester och livsmedel med kort eller utgånget bäst före-datum som ni luktat och smakat på.  
  • Ta bild, skapa en film eller skriv ner och rita av processen
  • Ladda upp resultatet på resterkocken.se

Vill du ha ett matigare undervisningsmaterial så kan du ladda ner det på www.sysav.se/skola/lektionstips-ar-4-6/Matavfall---lektionsplanering

 

Hemkunskapsläraren Josefine Anderssons lektionstips

Ladda ner foldern med Josefines lektionstips här

Barnens bästa restrecept – mellis som barnen gör själva
Så här får du barnen intresserade av matlagning!
Nya tankar och en smula kreativitet – så räddar du resterna i kylskåpet
Tjugo oväntade sätt att minska matsvinnet

SENASTE TÄVLINGSBIDRAGEN

Till alla bidrag